Ανατολικά Ζητήματα: Ορχήστρα “λεπτών οργάνων”

Μουσικές από την Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα…

Ανατολικά Ζητήματα: Ορχήστρα “λεπτών οργάνων”

Το μουσικό σχήμα «Ανατολικά ζητήματα» δημιουργήθηκε το 2015 με έδρα το Βόλο. Τα μέλη του σχήματος, με ιδιαίτερες μουσικές διαδρομές το καθένα, συνδέει η αγάπη για την ελληνική μουσική παράδοση και γοητεύει η μουσική τόσο των λαϊκών όσο και των λόγιων παραδόσεων της περιοχής της Μεσογείου.

Η μουσική μας αναζήτηση πηγάζει από την αγάπη μας για τα μουσικά όργανα που παίζουμε και απ’ την ανάγκη μας για μελέτη και εξερεύνηση των ιδιαίτερων τεχνικών κι εκφραστικών δυνατοτήτων αυτών των οργάνων, οργάνων διαδεδομένων σ’ όλη την περιοχή της ανατολικής κυρίως λεκάνης της Mεσογείου, όπως το ούτι, το κανονάκι, το νέυ (πλαγίαυλος), το βιολοντσέλο, τα “παραδοσιακά” κρουστά, τα οποία και αποτελούν μια ορχήστρα “ince saz”, δηλαδή ορχήστρα «ψιλών», «λεπτών» οργάνων.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας είναι ένα μωσαϊκό από αστικά τραγούδια και λόγια έργα της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Μικρασίας, παραδοσιακά κομμάτια από όλη την Ελλάδα, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις δεξιοτεχνών της Μεσογείου.  

Τα «Ανατολικά ζητήματα» σήμερα αναζητούν τον «ήχο της Πόλης»: Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Κωνσταντινούπολης του χθες και του σήμερα…

Θ’ ακουστούν συνθέσεις λογίων της Κωνσταντινούπολης, της οθωμανικής περιόδου, έργα Ρωμιών, αλλά και Τούρκων συνθετών καθώς και κομμάτια από την αστική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, τραγούδια του Καφέ Αμάν, αλλά και πιο σύγχρονες συνθέσεις, που όλες μαζί, σαν ένα μωσαϊκό, δίνουν έτσι γενικά μιλώντας μια μικρή αίσθηση του «ήχου της Πόλης»: Πρόκειται για κομμάτια θα λέγαμε διαχρονικής αξίας, που αν και έχουν γραφτεί σε διαφορετικές εποχές (και μάλιστα με διαφορά αιώνων) στο άκουσμά τους αφήνουν μια αίσθηση οικεία, καθώς όλες οι συνθέσεις εντάσσονται σε μια κοινή μουσική παράδοση μιας ενιαίας, αν θα μπορούσαμε να πούμε, “πολιτισμικής περιοχής”, της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Και η Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναμφίβολα το μουσικό κέντρο αυτής.

Το πρόγραμμα διανθίζεται με αφήγηση αποσπασμάτων σχετικών με το ύφος και την προέλευση των κομματιών που ακούγονται, καθώς και ποιημάτων που “υμνούν” την Κωνσταντινούπολη.

Η (αποψινή) τετραμελής σύνθεση του σχήματος: 

Αχιλλέας Τίγκας: νέυ

Γιώργος Σπανοδήμος: ούτι, φωνή

Βασίλης Λεμονιάς: βιολοντσέλο

Ζήσης Γεωργαλιός: κανονάκι

 

Φεστιβάλ Πάου 2018 - Όλες οι εκδηλώσεις

"Cafe latino - El puerto"

Νότης Μαυρουδής (κιθάρα) - Γιώργος Τοσικιάν (κιθάρα)
Τραγούδια απ’ όλον τον κόσμο -

Τραγούδια απ’ όλον τον κόσμο - "Binome"

Σοφία Αβραμίδου (Τραγούδι, Διασκευές) - Dimitri Bokolishvili (Κλαρινέτο)
Τζαζ  μουσική

Τζαζ μουσική

Φίλιππος Κωσταβέλης (πιάνο) - Wolfgang Fuhr (σαξόφωνο)
Τραγούδια Λένας Πλάτωνος σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη

Τραγούδια Λένας Πλάτωνος σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη

Σαββίνα Γιαννάτου (φωνή) - Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο)
Aπ’ την Επίδαυρο ως την παιδική χαρά​

Aπ’ την Επίδαυρο ως την παιδική χαρά​

Ρούλα Μανισάνου (φωνή) - Κώστας Βόμβολος (πιάνο)
Ντοκιμαντέρ: Πνοή ζωής

Ντοκιμαντέρ: Πνοή ζωής

του Δημήτρη Βερνίκου και της Πόλυς Βλάχου