Καλωσόρισμα

Το Φεστιβάλ Πάου πραγματοποιείται για 8η χρονιά, από τις 21 ως τις 24 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την εθελοντική εργασία  μελών, φίλων και συνεργατών των Μουσικών Συνόλων, για έναν ανεξίτηλο στόχο: ζωή, γνώση και τέχνη να γίνουν ένα...

Με αφορμή την ξαφνική απώλεια του συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, το Γενάρη του 2023, αισθανόμαστε την ανάγκη να εδραιώσουμε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη μνήμη του.

Πρόκειται για μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων με κύριο όργανο την κιθάρα, με τον τίτλο «Μέρες κιθάρας Νότης Μαυρουδής».

Ο Νότης Μαυρουδής, ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία καλλιτεχνών, όντας για πολλές δεκαετίες παράλληλα σολίστ αλλά και συνθέτης. Καταξιωμένος κλασσικός κιθαριστής, αγάπησε, υποστήριξε και προώθησε την κιθάρα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, σε μια εποχή όπου το όργανο εδραιωνόταν στη συνείδηση  του κόσμου και γινόταν ίσως το πιο δημοφιλές παγκοσμίως. Συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της κιθάρας επί σειρά ετών, πάντα μέσα από μια υψηλού επιπέδου αισθητική. Εκτός από τα υπέροχα τραγούδια που έγραψε, ερμήνευσε  ο ίδιος με εξαιρετική μουσικότητα και δεξιοτεχνία έργα από το κλασικό ρεπερτόριο της κιθάρας και ενθάρρυνε διαρκώς νέους κιθαριστές να βρουν το δικό τους δρόμο μέσα από τη μαγεία των έξι χορδών

Ο Νότης Μαυρουδής τίμησε πολλές φορές  το Φεστιβάλ Πάου με την παρουσία του και εμψύχωσε  με ιδιαίτερη θέρμη την πολιτιστική αυτή προσπάθειά.

Στις «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής» θα ακούσουμε διάφορα είδη μουσικής δωματίου, όπου πρωτοστατεί η κιθάρα, που άλλοτε είναι σολιστικό όργανο, άλλοτε  συνοδεύεται από μία ακόμη κιθάρα, ή τσέλο, λαούτο, φλάουτο και ενίοτε περισσότερα όργανα, για να αποδώσει είτε οργανική μουσική είτε τραγούδια.

Στο πλαίσιο αυτό θα μας τιμήσουν  με την παρουσία τους ο Θωμάς Νάτσης (φλαμέγκο κιθάρα) και ο Γιάννης Τουλής, καθηγητής τσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (τσέλο), ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης που υπήρξε μαθητής του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα αλλά και συνεργάτης των Synola σε συνεργασία με μικρό οργανικό σύνολο και φωνές των Synola, ο συνεργάτης των Synola Δημήτρης Δεμίρης (μπάσο), ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαίδης, το Sofokleous Duet με τους βραβευμένους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠΑΜΑΚ) Κωστή Παλαιογιάννη (κιθάρα) και Απόστολο Λιβογιάννη (λαούτο), το διεθνούς φήμης Duo Melis με τους κιθαριστές Susanna Prieto και Αλέξη Μουζουράκη, οι επίσης βραβευμένες φοιτήτριες Κωνσταντίνα Μαλαπάνη (κιθάρα) και Θεοδώρα Αποστολίδου (φλάουτο) από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης  (ΠΑΜΑΚ), ο κιθαριστής και μόνιμος συνεργάτης του Νότη Μαυρουδή τα τελευταία χρόνια, Γιώργος Τοσικιάν και η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου.
Επίτιμοι καλεσμένοι στην τελευταία βραδιά, αφιερωμένη στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, θα είναι η σύντροφός του συνθέτη Βάσω Μαυρουδή και ο γιος του Χάρης Μαυρουδής, καθώς και εκλεκτοί μουσικοί.

Κατά τη διάρκεια τη εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο από τις επισκέψεις του στο Φεστιβάλ Πάου και στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, σε εικαστική επιμέλεια του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει ανερχόμενους  νέους  καλλιτέχνες καταξιωμένους βιρτουόζους μουσικούς, συνεργάτες, μαθητές και θαυμαστές του συνθέτη, αγαπημένους του ανθρώπους  αλλά και μέλη των Synola, στο πλαίσιο του εργαστηρίου ερμηνείας τραγουδιών του Νότη Μαυρουδή, σε διδασκαλία Μαρίας Θωίδου και Νένας Βενετσάνου.

Ευχαριστώ  για τη δυνατότητα που μας δίνεται να ζούμε αυτή την ενδιαφέρουσα μουσική αναζήτηση για όγδοη φορά, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον πρύτανη Χαράλαμπο Μπιλλίνη.

Ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Ευχαριστώ τους εθελοντές του Φεστιβάλ, συνεργάτες και μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ (Synola).

Ευχαριστώ τέλος τον κιθαριστή και συνεργάτη του Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν με τον οποίο έχω φέτος συνεργαστεί για την επιμέλεια αυτού του «κιθαριστικού» προγράμματος.

Μέσα από αυτή την δημιουργική συνένωση δυνάμεων, είναι σα να ξαναπαίζουμε όλοι μαζί μια ιδιόμορφη σύνθεση, που ο τιμώμενος συνθέτης και κιθαρίστας εμψυχώνει:
τις «ΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ»

Μαρία Θωίδου,
καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Πάου και υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.