1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο: Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος)

Έργα των Bernard de Ventadorn, Guillaume de Machaut, Jakob van Eyck, Johann Sebastian Bach, Γιώργου Κυριακάκη, μεσαιωνικοί ύμνοι, μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου

Δημήτρης Κούντουρας, μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ φλάουτα

Σε διάφορες μουσικές παραδόσεις η μονωδία για φλάουτο έχει συνδεθεί με μια ερμητική έκφραση της ανθρώπινης ψυχής: από τη fluste του μεσαιωνικού μινιστρέλου, το νέι, το αποκρυφιστικό όργανο των Σούφι, μέχρι το ιαπωνικό σακουχάτσι και τον ποιμενικό αυλό. Συχνά στη μουσική αυτή κυριαρχεί η γαλήνη αλλά και η απόγνωση με προεκτάσεις που αγγίζουν τις πιο λεπτές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. 

Το φλάουτο, εκτός από το «ιστορικό» αναγεννησιακό και μπαρόκ ρεπερτόριο, απέκτησε μια σημαντική φιλολογία σολιστικών έργων τα τελευταία 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, το «εν δυνάμει» ρεπερτόριο του οργάνου επεκτείνεται στον δυτικό Μεσαίωνα αλλά και σε παραδοσιακές μουσικές εντός και εκτός των Ευρωπαϊκών συνόρων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και αντιπαραβάλλονται έργα από την ιαπωνική avant-guard του ’70, ύμνοι από τη μυστικιστική παράδοση των Σούφι καθώς και θέματα και παραλλαγές του τυφλού ολλανδού βιρτουόζου φλαουτίστα Jakob van Eyck και μονοφωνικά έργα του μεσαιωνικού συνθέτη της Ars Nova, Guillaume de Machaut. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα της οικογένειας του φλάουτου, από αναγεννησιακά και μπαρόκ όργανα μέχρι το γκέμσχορν και το μεσαιωνικό πλάγιο φλάουτο. 

 Ο «Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο» έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία και ‘Απω Ανατολή.