“Όμορφη εποχή”

Τραγούδια συνθετών της Μπελ Επόκ και της Ρομαντικής εποχής

Χαρούλα Γκλαβοπούλου: σοπράνο
Βανέσα Αθανασίου: βιολί
Νίκος Κυριόσογλου: πιάνο

Το πρόγραμμα της συναυλίας, αποτελείται από έργα συνθετών της Μεσογείου της περιόδου της Μπελ Επόκ και της ρομαντικής περιόδου. Αριστουργηματικά έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, M. De Falla, E. Granados, G. Verdi και M. Ravel θα παρουσιαστούν από τρεις καταξιωμένους καλλιτέχνες: την υψίφωνο Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου, τη βιολονίστα Βανέσσα Αθανασίου και τον πιανίστα Νίκο Κυριόσογλου. Επίσης, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του G. Puccini κα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά τραγούδια του συνθέτη.

Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου

Γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε Μονωδία στο Νεο Ωδειο Θεσσαλονικης (τάξη Βαρβάρας Τσαμπαλή) και πήρε το δίπλωμα της με άριστα παμψηφεί. Παρακολούθησε σεμινάρια με διακεκριμένους καλλιτέχνες: Κώστας Πασχάλης, Νίκος Ζαχαρίου, Gabriele Pisani, Sergio Magli, F.M. Carminatti, Δάφνη Ευαγγελάτου, Mirella Freni, Cheryl Studer κ.α.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Genova της Ιταλίας με την Gabriella Ravazzi.

Το ιταλικó της ντεμποúτο το έκανε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Silvia στο «Ζanetto» του Mascagni (Τeatro Mancinelli, Οrvieto,διεύθυνση Gioele Muglialdo) και ακολούθησαν ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και μια περιοδεία με το Gruppo Caronte. Έδωσε ρεσιτάλ με έργα ελλήνων συνθετών στο Αuditorium του Τeatro Carlo Felice στη Genova και στη Fiera Internazionale Di Milano υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο ρόλο της Belinda στην όπερα του Purcell «Dido and Aeneas»,(σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαίδης,διεύθυνση Άλκης Μπαλτάς) 

Συνεργάστηκε με την Δ.Ο.Θ., την Κ.Ο.Θ., το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Όπερα Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς ερμηνεύοντας ρόλους στα έργα: Requiem Mozart, «Medium» και «O Pulchritudo» του Μenotti, «Gianni Schicchi» του Puccini, «Hansel und Gretel» του Humperdinck, «La Τraviata» και «Rigoletto» του Verdi υπο τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Νίκος Αθηναίος, Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής , Luciano Di Martino κ.α. 

Έχει εμφανιστεί στα Δημήτρια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης, την Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Πλατφόρμα χορού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και σε πολλά φεστιβάλ ανα την Ελλάδα.

Ενσάρκωσε τη Μαργαρίτα στη Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ιστορία της Μαργαρίτας...από τον Φάουστ» στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.

Έχει συμπράξει με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» και το «Μακεδονικό κουαρτέτο Σαξοφώνων» σε έργα μουσικής δωματίου. 

Συνεργάζεται με τη Βανέσσα Αθανασίου στο βιολί και τον Νίκο Κυριόσογλου στο πιάνο σε συναυλίες με έργα διασκευασμένα ειδικά για αυτό το συνδυασμό οργάνων.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Νίκος Κυριόσογλου

Ο Νίκος Κυριόσογλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Σερρών και τις ολοκλήρωσε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Νίκου Τασόπουλου. Πραγματοποίησε ανώτατες σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ακολουθώντας την ειδίκευση πιάνου υπό την Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με βαθμό «άριστα» από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Freiburg της Γερμανίας, ακολουθώντας την σολιστική κατεύθυνση πιάνου στην τάξη του Γκιλέαντ Μισόρι. Έχει μελετήσει σημαντικά έργα του ρεπερτορίου με τους εξής καλλιτέχνες: L. Berman, H. Leygraf, Pi-Hsien Chen, G. Moutier, R. Szidon, Δ. Ευνουχίδου, B. Ringeissen, U. Matschke, N. Petrov, και σεμινάρια μουσικής δωματίου με τους: A. Contino, C. Henkel, G. Kremer, V. Mendelssohn, J. Starker.

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεργαζόμενος με διακεκριμένους μαέστρους (Μ. Οικονόμου, Ά. Μπαλτάς, Βλ. Συμεωνίδης, Σ. Τσιαλής, Β. Φιδετζής, Ηλ. Βουδούρης, Αλ. Αγραφιώτης). Έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο. Ενθουσιώδη σχόλια στον τύπο έχουν δημοσιευθεί για ρεσιτάλ του στην Οξφόρδη από τους Oxford Times, και για ρεσιτάλ του στο Μόναχο στο Steinway hall «Arthur Rubinstein» από το ραδιόφωνο της Deutsche Welle.

Ο Νίκος Κυριόσογλου έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου. όπως: Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «Γιώργος Θυμής» (1ο βραβείο), μουσικός διαγωνισμός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πρώτο βραβείο), Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «ΕPΤΑ», (πρώτο βραβείο) 2ος διεθνής διαγωνισμός πιάνου “the muse” στη Σαντορίνη (φιναλίστ, τιμητική διάκριση).

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως: J. Starker, A. Contino, R. Moog, C. Henkel, R. Koelman, X. Jankovic, Young Chung Cho, Δ. Πάτρα, Δ. Χανδράκη, Ζ. Τερζάκη, Σ. Κυανίδου, Κ. Πατσαλίδη, D. Bouriakov, Γ. Ανισέγκο, H. Chun, Dissonart Ensemble, O. Birkland, G. Lacatos, Ι. Kovacs, G. Hamman. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ, ΕΡΤ, την E.B.U., τη Γαλλική ραδιοφωνία (Radio France), και τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό MEZZO. Αποσπάσματα από συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς: Radio Polskie, NRK (Norsk Rikskringkasting), Sveriges Radio, Radio Bartok 3, Radio Romania, ενώ ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί από τη σειρά “Young Talents 2010” του BBC 3. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως «Το Πιάνο στα Φόρτε του», Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας, Sani festival, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ελληνικές μουσικές γιορτές ΚΟΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Φεστιβάλ Μουσικής δωματίου Porto Carras, VorEcho Festival (Freiburg),  Festival Radio France(Montpellier). Έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Συμμετέχει τακτικά ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου στο workshop σε θερινά masterclasses («Μουσικό χωριό» - Άγιος Λαυρέντιος, Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας).

Με τη βιολονίστρια Γκρέτα Παπά και τη βιολοντσελίστρια Μαρία Ανισέγκου απαρτίζουν το PianoTrio VersUs.

Ο Νίκος Κυριόσογλου είναι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας δωματίου Contra Tempo υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο.

Βανέσσα Αθανασίου

Η Βανέσσα Αθανασίου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος από όπου πήρε το δίπλωμα βιολιού με βαθμό “Άριστα παμψηφεί” με καθηγήτρια την Guinka Guitchkova.

Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία ‘’Ηanns Eisler” του Βερολίνου, στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας (Bachelor of Music in Performance) και στο Royal Northern College of Music ως υπότροφος (Master of Music in Performance).

Με το Athanasiou Quartet πραγματοποίησε εμφανίσεις στα φεστιβάλ Mendelsohn και Schubert στην Αγγλία και έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Cambridge Early Music Festival.

Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ως μέλος ορχηστρικών συνόλων (Καμέρατα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Sinfonietta, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Ensemble Modern Orchestra Il pomo d’ Oro, Balthasar Neumann Ensemble)

Από το 2017 συνεργάζεται με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πέρα από την καλλιτεχνική της δράση εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 2007 το θερινό φεστιβάλ Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας, του οποίου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και αναπτύσσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Ε.Α.Π.