23/8 1ο μέρος

Histoire du Tango

Μουσική του Astor Piazolla για κιθάρα και φλάουτο

Κωνσταντίνα Μαλαπάνη: κιθάρα
Θεοδώρα Αποστολίδου: φλάουτο

Η Ιστορία του Τανγκο γράφτηκε το 1985 από τον Astor Piazzolla και είναι το μοναδικό του έργο για φλάουτο και κιθάρα. Το έργο αυτό αποτελεί μία από τις πιο διάσημες συνθέσεις του A. Piazzolla και περιγράφει μέσα από τα τέσσερα μέρη της την ιστορία και την εξέλιξη της φόρμας του Τανγκο από το 1900 μέχρι και σήμερα.

Το “Bordello, 1900” αποτελεί το πρώτο μέρος της σουίτας του οποίου η μουσική είναι γεμάτη χάρη και ζωντάνια και παιζόταν στους οίκους ανοχής της εποχής.

Το “ Café, 1930” αποτελεί το δεύτερο μέρος της σουίτας και αντιπροσωπεύει την περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι προτιμούν να ακούν το Τάνγκο παρά να το χορεύουν. Είναι η περίοδος που το Τάνγκο μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά, γίνεται πιο αργό, ρομαντικό και με νέες συνήθως μελαγχολικές μελωδίες.

Το “Nightclub, 1960” αποτελεί το τρίτο μέρος της σουίτας και περιγράφει την εποχή όπου η Βραζιλιάνικη Bossa Nova και το Αργεντίνικο Tango συναντιούνται και κινούνται στον ίδιο ρυθμό. Το κοινό σπεύδει στα νυχτερινά κέντρα για να ακούσει το νέο αυτό Τανγκο. Τα γρήγορα και ρυθμικά στοιχεία συναντιούνται με τις αργές εκφραστικές μελωδίες το οποίο οδηγεί σε μια βαθιά αλλαγή σε ορισμένες από τις αρχικές φόρμες του Τανγκο.

Το “Concert d’aujourd’hui” αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος της σουίτας. Το μέρος αυτό περιγράφει την εποχή όπου ορισμένες έννοιες στην μουσική του Τανγκο μπλέκονται με την σύγχρονη εποχή. Είναι το Τανγκο του σήμερα καθως και το Τάνγκο του μέλλοντος.


Αναφορά Καθηγητών.
Η Θεοδώρα Αποστολίδου σπουδάζει φλάουτο (ειδίκευση) με την Κατερίνα Τσεντς.
Η Κωνσταντίνα Μαλαπάνη σπουδάζει κλασική κιθάρα (ειδίκευση) με την Έλενα Παπανδρέου.
Το ντούο έχει διδαχθεί μουσική δωματίου από τον Κωνσταντίνο Ράπτη.