22/8 2ο μέρος

Duo Melis

Susanna Prieto: κιθάρα
Αλέξης Μουζουράκης: κιθάρα

Η Ισπανίδα κιθαρίστα Susana Prieto και ο Έλληνας κιθαρίστας Αλέξης Μουζουράκης αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά ντουέτα της μουσικής σκηνής, από το ντεμπούτο τους ως Duo Melis το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου. Διεθνείς κριτικοί και λάτρεις της μουσικής, έχουν επαινέσει τις εμφανίσεις του  ντουέτου για τη συγκινησιακή τους ένταση, τη δεξιοτεχνία και την ενότητα τους σαν ντουέτο.

Έχουν εμφανιστεί σε υψηλού κύρους χώρους συναυλιών όπως στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, στο Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Μέγαρο «Τσαϊκόφσκι»  στη Μόσχα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Merkin Concert  Hall στη Νέα Υόρκη. Είναι γνωστοί  για τις συναυλίες, τα σεμινάρια (master  classes) σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας και τις περιοδείες τους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Έχουν αποσπάσει σημαντικό αριθμό βραβείων, τόσο σαν ντουέτο, όσο και ως σολίστες. Το 1999, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθαριστικών Ντουέτων στο Φρέχεν (Γερμανία). Την επόμενη χρονιά, κέρδισαν τον Διαγωνισμό κιθαριστικών ντουέτων στο Μοντελιμάρ (Γαλλία) όπως επίσης και τον 21ο Διεθνή Διαγωνισμό Κιθαριστικών ντουέτων “Mauro Guiliani” στην Ιταλία. Το 2001, απέσπασαν το βραβείο Ντουέτων/Συνόλων στον Διαγωνισμό  Μουσικής Δωματίου της Λειψίας (Γερμανία) και την ίδια χρονιά ήταν οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθαριστικού ντουέτου του Παρισιού. Το 2003, ηχογράφησαν το πρώτο τους CD καθώς κέρδισαν το βραβείο ηχογράφησης Citta di Verona στον  Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου “Gaetano Zinetti” (Ιταλία). Το 2005, πέρασαν επιτυχώς από την ακρόαση για το Yehudi Menuhin Society Live Music Now. Το 2013, κυκλοφόρησαν το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το οποίο είχε λαμπρή υποδοχή από τους γνώστες της κιθάρας.

Το Duo Melis έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, με τις ορχήστρες Neubrandenburger Philharmonie και Bayerische Kammerphilharmonie, με την Radio Orchestra του Βουκουρέστι και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Leo Brouwer. Το πλούσιο ρεπερτόριό τους εκτείνεται από τη Μπαρόκ μουσική έως τις σύγχρονες συνθέσεις των Astor Piazzola, A. Ginastera, Leo Brouwer, και περιλαμβάνει αρκετές δικές τους διασκευές. Τα κοντσέρτα για δύο κιθάρες και ορχήστρα των Rodrigo, Castelnuovo-Tedesco, Roland Dyens, Leo Brouwer και Vivaldi, καθώς επίσης και το κοντσέρτο που αφιέρωσε ο Marek Pasieczny στο Duo Melis, περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του Duo Melis. Επιπλέον,  αφοσιωμένοι στην ιστορική έρευνα, δίνουν συναυλίες με μουσικά όργανα του 19ου αιώνα.

Το πρόσφατο πρόγραμμα συναυλιών τους περιλαμβάνει εμφανίσεις στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική (Cleveland Guitar Weekend), τη Βοστόνη, το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, το Κολόμπους, το Βανκούβερ και το Κάλγκαρι. Στην Ευρώπη είναι  τακτικά καλεσμένοι στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κιθάρας και έχουν δώσει ρεσιτάλ σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σλοβακία, Πολωνία, Σουηδία και Νορβηγία.

 

Μετά από την εμφανισή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Changsha, ο Gerald Garcia έγραψε στο “Classical Guitar Magazine”:

«… μια δεξιοτεχνική εμφάνιση από δύο καλλιτέχνες στα καλύτερά τους. Σε κάποιες στιγμές, το φραζάρισμά τους ήταν παθιασμένο και χωρίς ανάσα, ενώ σε άλλες, ρευστό και ήπιο…»

 

Η Susana κι ο Αλέξης έχουν κάνει σπουδές στην Ισπανία και την Ελλάδα. Συνέχισαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους σαν ντουέτο και σαν σολίστες στο Koninklijk Conservatorium της Χάγης (Ολλανδία), στο Felix Mendelssohm Bartholdy Superior Conservatory της Λειψίας (Γερμανία) και στο Hanns Eisler Superior Conservatory του Βερολίνου.