«Τραγούδια στα γράμματα και γράμματα στα τραγούδια»: Μάρθα Βασιλειάδη

Στις 27/8 και μέσα στο πλαίσιο των εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης φοιτητών και απόφοιτων των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Μάρθα Βασιλειάδη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία θα δώσει μία λογοτεχνική διάλεξη με θέμα: Γράμματα στα τραγούδια και τραγούδια στα γράμματα…

Η ποίηση, εκ προοιμίου συγγενής με τη μουσική, συνυπάρχει και συμβιεί με το ρυθμό και τη μελωδία. Κάποτε εισβάλλει απροσδόκητα και πλαισιώνει είτε την αυτοβιογραφική αφήγηση, είτε χρωματίζει μυστικά την προσωπική αλληλογραφία ποιητών και συγγραφέων. Στις ιδιωτικές αυτές στιγμές της γραφής όπου οι λογοτέχνες αποκαλύπτονται χωρίς ψιμύθια, άοπλοι και καθημερινοί, μπροστά στη βάσανο της φιλίας, του έρωτα ή του θανάτου, συχνά η μουσική ακουμπάει και επαναπροσδιορίζει το νόημα μέσα από λαϊκά ταγκό ή μελαγχολικά ρεμπέτικα.
Με παραδείγματα από τα γράμματα του Σεφέρη, του Λαπαθιώτη, κ.ά. θα επιχειρήσουμε μια περιδιάβαση σ' αυτή την παράξενη αλλά ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο λόγο και τη μελωδία.

Η Μάρθα Βασιλειάδη σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Συγκριτική Γραμματολογία στo Πανεπιστήμιo της Σορβόννης και της Γενεύης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ποίηση του τέλους του 19ου αιώνα, στην πρόσληψη ευρωπαϊκών μύθων στην ελληνική λογοτεχνία, τη μυθοκριτική, τις γυναικείες μορφές στη λογοτεχνία και το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.
Ενδιάμεσα θα υπάρχουν γνωστά και άγνωστα τραγούδια επιλεγμένα με αφορμή την επιστολογραφία και την αλληλογραφία.

Ερμηνεύουν μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ και ο μουσικός Θόδωρος Κοτεπάνος.

Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Κρατήσεις στο 6931818614.

Οι συναυλίες θα αναρτηθούν στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube (paufestival uth).